Warzywa ,czyli marchew, pietruszkę , cebulę , obieramy ,wrzucamy do rozdrabniacza lub ścieramy na grubych oczkach :D Mięso mielimy , ja użyłam łopatkę wieprzową ,zmieliłam z 2 ząbkami czosnku z zalewy ziołowej z oliwą .
Do garnka wrzucamy 8 ząbków czosnku i 3 łyżki zalewy ,ja miałam akurat w oliwie z ziołami .Na rozgrzaną oliwę wrzucamy mięso i przesmażamy do zmiany koloru mięsa na szary ,czyli ,aż pozamykają się pory mięsa , będzie bardziej soczyste .
Teraz kolej na warzywa i znów chwilkę podsmażamy .
Natkę szatkujemy i dodajemy do mięsa i warzyw , nadal trzymając na ogniu .
Teraz wlewamy wino i nadal dusimy
Na koniec dodajemy pomidory , sól , cukier i dusimy bez pokrywki ok 1h sos ma odparować ,ale tak by nie był suchy .
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko i takim makaronem wykładamy naszą żaroodporną formę , na przemian ,sos ,makaron , parmezan .... aż do wyczerpania składników ,zapiekamy ok 1h w tem 160st .Podajemy odrazu po upieczeniu , można na wierzch jeszcze posypać serem ,zyskamy smak , podajemy z winem .
- Czas przygotowania 30 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
mięso mielone | 300 g |
duża marchew | 1 |
Cebula czerwona | 1 |
Pietruszka korzeń | 1 |
natka pietruszki | 4 łyżki |
czosnek marynowany | 10 szt |
pomidory z puszki krojone | 300 g |
wino czerwone wytrawne | 1/2 szklanki |
sól morska młynek | 1 łyżeczka |
cukier | 1 łyżeczka |
Makaron może być kwadratowy | 250 g |
parmezan starty | 100 g |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...