Konkurs urodzinowy -tort bezowy

  • Czas 1 godz.
  • Czas oczekiwania 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
białka 9
cukier puder 2szklanki
sok z cytryny 2 łyżeczki
czekolada mleczna tabliczka
czekolada gorzka tabliczka
daktyle garść 5 do dekoracji
śmietana 36 600ml
masło 1/4 kostki
mąka ziemniaczana 15 łyżeczki

Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier puder. Na koniec ubijania dodać sok z cytryny i makę ziemniaczaną.

Na papierze do pieczenia odrysować 3 koła w zależności jak duży chcemy.

Bezę wyłożyć na szablon. łyżką drewnianą , rozsmarować .

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, po włożeniu blatów po około 12 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i wypiekamy godzinę.

W międzyczasie robimy krem czekoladowy :-)

 

Do rondelka wlewamy śmietankę, połamaną czekoladę mleczną, i pokrojone masło.. Podgrzewamy do połączenia składników, nie dopuśćmy do gotowania.

Odstawiamy i studzimy, Mocno schładzamy.

Wróćmy do naszych blatów bezowych. Po godzinie wyłączmy piecyk i pozostawmy jeszcze w piecyku przy uchylonych drzwiczkach. Nasza beza jest zarumieniona i krucha na zewnątrz a delikatna puszysta wewnątrz-taka ma być. Nie martwcie się , że nie wyszło.

Schłodzony krem czekoladowy ubijamy na najwyższych obrotach do porządanej konsystencji. .

Daktyle kroimy na małe kawałeczki.  5 szt zostawiamy do dekoracji

Przekładamy tort

blat bezowy-krem czekoladowy-parę kawałeczków daktyli-blat bezowy i tak do wyczerpania skłądników.

gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dekorujemy wierzch naszego tortu polewając po rozłożonych daktylach....smacznego :-)

można również udekorować owocami

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.