- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
żurawiny świeże | 1 kg |
gruszki | 400 g |
pomarańcze | 5 |
cukier | pół kilo |
czerwone wino słodkie | litr |
Żurawiny opłukać. Pomarańcze odfiletować, wyjmując cząstki bez osłonek. Usunąć pestki. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki. Tak przygotowane owoce i pozostałe składniki umieścić w garnku i gotować godzinę od zagotowania. Bez przykrycia, by płyn odparował. Nałożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić, odwrócić.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...