Owoce jarzębiny umyć,osuszyć,usunąć gałązki.Zagotować około 1/2 litra wody i wrzucić jarzębinę na wrzątek,gotować 5 minut,a nastepnie osączyć.Zagotować 1/2 litra wody,dodać 60 dag cukru,wrzucić jarzębinę ponownie,gotować kilka minut i odstawić,nie wyjmując z syropu,na całą dobę.Po upływie tego czasu syrop odlać do rondelka,dodać resztę cukru i cynamon,gotować,cały czas mieszając,około kwadransa.Wyjąć korę cynamonu,dodać owoce jarzębiny,sok z cytryny i dalej gotować jeszcze około 30 minut.Od czasu do czasu potrząsać rondelkiem,aby konfitura nie przywierała.Gorącą konfiturę przełożyć do słoików i dokładnie zakręcić.
Konfitura świetnie smakuje z białym pieczywem posmarowanym masłem oraz jako nadzienie ciast drożdzowych i biszkoptów.Można jej także używać do dekoracji ciast.
JESIEŃ PRZED NAMI,WIĘC JEST TO NAJLEPSZY CZAS NA ZBIERANIE JARZĘBINY