Konfitura morelowa z miętą lub melisą
- Czas 20 min.
- Czas oczekiwania 4 godz.
- Trudność
- Porcja dla
morele | 1,2 kg |
cukier żelujący 2:1 | 500 g |
sok z 1 cytryny |
listki melisy lub miety | pół szklanki |
płatki migdałowe | pól szklanki |
Dodatek ziół przyjemnie przełamuje nieco mdłą słodycz moreli.
Morele umyć, oszuszyć, odpeskować (ma być 1 kg po wyjęciu pestek), pokroić na paseczki. Wymieszać z cukrem i odstawić na 3-4 godziny. Zagotować. Zioła umyć, osuszyć, pokroić. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Morele zagotować z ziołami, płatkami i sokiem z cytryny. Gorące nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.