Konfitura morelowa z miętą lub melisą

  • Czas 20 min.
  • Czas oczekiwania 4 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
morele 1,2 kg
cukier żelujący 2:1 500 g
sok z 1 cytryny
listki melisy lub miety pół szklanki
płatki migdałowe pól szklanki
Dodatek ziół przyjemnie przełamuje nieco mdłą słodycz moreli.

Morele umyć, oszuszyć, odpeskować (ma być 1 kg po wyjęciu pestek), pokroić na paseczki. Wymieszać z cukrem i odstawić na 3-4 godziny. Zagotować. Zioła umyć, osuszyć, pokroić. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Morele zagotować z ziołami, płatkami i sokiem z cytryny. Gorące nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.