- Czas przygotowania 20 min.
- Czas oczekiwania 4 godz.
- Trudność
- Porcja dla
morele | 1,2 kg |
cukier żelujący 2:1 | 500 g |
sok z 1 cytryny |
listki melisy lub miety | pół szklanki |
płatki migdałowe | pól szklanki |
Morele umyć, oszuszyć, odpeskować (ma być 1 kg po wyjęciu pestek), pokroić na paseczki. Wymieszać z cukrem i odstawić na 3-4 godziny. Zagotować. Zioła umyć, osuszyć, pokroić. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Morele zagotować z ziołami, płatkami i sokiem z cytryny. Gorące nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...