- Czas 2 godz.
- Trudność
- Porcja dla
morele | 1,2 kg |
cukier | 800 g |
woda | 1,5 szklanki |
Morele umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Z wody i cukru ugotować syrop. Morele włożyć do rondla z syropem, zagotować. Gotować 5 minut. Zdjąć z ognia i zostawić do wystygnięcia. Po kilku godzinach zagotować ponownie, gotować 5 minut i odstawić do wystygnięcia na noc. Następnego dnia po raz ostatni zagotować morele i gotować je przez kolejne 5 minut, potrząsając garnkiem od czasu do czasu. Nie mieszać łyżką, żeby nie uszkodzić owoców. Gorące konfitury nakładać do wyparzonych słoików, mocno zakręcać wyparzonymi zakrętkami. Do wystygnięcia ustawić konfitury do góry dnem.
Potrawę przygotowuje się 2 dni, ale czas gotowania wynosi tylko 15 minut.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki
- 10. Arbuz jak viagra
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...