Konfitura i nalewka wiśniowa

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
wiśnie
cukier
wódka
Bardzo dobry przepis – otrzymujemy dwa w jednym i konfiturę, i nalewkę. Dzięki odlaniu połowy soku, konfitura jest lepsza, bardziej gęsta niż zazwyczaj.

Wydrylować wiśnie. Włożyć do garnka, dosypać cukier - 2/3 objętości wiśni. Zagotować. Smażyć mieszająć, aż wiśnie z cukrem stworzą rzadki syrop. Połowę soku odlać. Z pozostałej połowy soku i owoców zrobić konfiturę. Z reszty nalewkę. Sok wymieszać w proporcji 1:1 z 50%-tową wódką. Przefiltrować dwa razy – pierwszy raz przez gazę, drugi prze rzadkie płótno. Wlać do butelek. Przechowywać w ciemnym miejscu. Warto 2 razy zlać do innych butelek, jeśli na dnie utworzy się osad. Po pół roku można pić, po roku jest super.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.