- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
wiśnie | |
cukier | |
wódka |
Wydrylować wiśnie. Włożyć do garnka, dosypać cukier - 2/3 objętości wiśni. Zagotować. Smażyć mieszająć, aż wiśnie z cukrem stworzą rzadki syrop. Połowę soku odlać. Z pozostałej połowy soku i owoców zrobić konfiturę. Z reszty nalewkę. Sok wymieszać w proporcji 1:1 z 50%-tową wódką. Przefiltrować dwa razy – pierwszy raz przez gazę, drugi prze rzadkie płótno. Wlać do butelek. Przechowywać w ciemnym miejscu. Warto 2 razy zlać do innych butelek, jeśli na dnie utworzy się osad. Po pół roku można pić, po roku jest super.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...