Konfitura czereśniowa z czerwonym pieprzem
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ciemne czereśnie bez pestek | 1 kg |
cukier trzcinowy żelujący | 1 kg |
czerwony pieprz | 1łyżka |
skórka i sok z 2 cytryn |
Inne nacje cenią czereśnie, a my – nie wiedzieć czemu – zapominamy o nich. Oto przepis na niebanalną konfiturę
Połowę czereśni zmiażdżyć i dodać do nich skórkę, sok z cytryn i cały cukier. Wymieszać i odstawić na godzinę. Po upływie tego czasu zagotować, dodać pieprz i utrzymywać w stanie wrzenia przez 5 minut. Przelać do wypieczonych w piekarniku słoików i dokładnie zakręcić wygotowanymi zakrętkami. Obrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.