Opłukać żurawiny i wsypać do garnka. Zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 40 minut, aż zmiękną i zaczną pękać. Obrać ze skórki pomarańczę i cytrynę, pokroić w plasterki i wrzucić do garnka z żurawinami. Dodać goździki i gotować jeszcze 15 minut. Dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, szczyptę cynamonu i cukier. Wymieszać i całość przelać przez sitko. W razie potrzeby można dolać wody lub dosłodzić.
Kompot żurawinowy
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
świeże żurawiny | 4 szklanki |
woda | 2000 ml |
pomarańcza | 1 |
cytryna | 1/2 |
cynamon | szczypta |
goździki | 6 |
duża pomarańcza | 1 |
cukier | 5 łyżek |
wanilia | 1 laska |
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.