Opłukać żurawiny i wsypać do garnka. Zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 40 minut, aż zmiękną i zaczną pękać. Obrać ze skórki pomarańczę i cytrynę, pokroić w plasterki i wrzucić do garnka z żurawinami. Dodać goździki i gotować jeszcze 15 minut. Dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, szczyptę cynamonu i cukier. Wymieszać i całość przelać przez sitko. W razie potrzeby można dolać wody lub dosłodzić.
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
świeże żurawiny | 4 szklanki |
woda | 2000 ml |
pomarańcza | 1 |
cytryna | 1/2 |
cynamon | szczypta |
goździki | 6 |
duża pomarańcza | 1 |
cukier | 5 łyżek |
wanilia | 1 laska |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...