Opłukać owoce, włożyć do garnka i zalać 4 litrami wody. Odstawić na całą dobę. Odlać dwie szklanki z wody, w której moczyły się owoce do rondla, garnek z owocami wstawić na ogień i gotować 30 minut. Do rondla dodać miód, goździki, skórkę cytrynową, cynamon i gotować do uzyskania konsystencji syropu. Usunąć skórkę z cytryny, dodać syrop do ugotowanych owoców i wymieszać. Jeśli kompot jest za słodki można dodać sok z cytryny.
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
suszone jabłka | 150 g |
suszone morele | 100 g |
suszone gruszki | 100 g |
suszone sliwki | 100 g |
suszone figi | 100 g |
miód | 5 łyżek |
goździki | 3 |
cynamon | 1 laska |
skórka i sok z cytryny | |
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...