Kolorowe naleśniki

  • Czas 3 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
mąka pszenna ok. 500 g
mleko 1 litr
jajka 3
brokuł 1 malutki
dynia 1 malutka hokkaido
buraki 2-3 średnie
serek twarogowy typu Bieluch 750 g
kurkuma 1 łyżka
koncentrat barszczu czerwonego 50 ml
spirulina 2 łyżki
kumin do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
sól i pieprz do smaku
kolorowa papryka 6-8 sztuk
ogórki świeże 4
marchew 2
seler naciowy 3-4 gałązki
Znakomite do szkolnej śniadaniówki, na wycieczki i na przyjęcie nie tylko dla dzieci.

Przygotować ciasto miksując mleko z jajkami i mąką. To, ile mąki będzie potrzebne aby osiągnąć odpoweidnią gęstość zależy od typu mąki. Dzielimy gotowe ciasto na 3 częsli. Do jednej dodajemy 1 łyżkę kurkumy i miksujemy, do drugiej 50 ml koncentratu barszczu czerwonego, do trzeciej 1 lyżkę spiruliny w proszku (lub kieliszek spiruliny w płynie). W ten sposób mamy trzy rodzaje ciasta - każdy w inym kolorze. Smażymy naleśniki krótko aby nie straciły koloru. Przygotowujemy farsz. Zielony farsz: ugotowac na parze malutki brokuł, zmiksować z 250 g twarogu (najlepiej "bieluch") i doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Farsz żółty:  malutką dynię hokkaido pokroić w plastry i upiec w piekarniku nagrzaym do 200 C. Zmiksować dynię z 250 g twarogu i doparwić gałką muszkatołową i solą. Farsz różowy: ugotowac lub upiec 2-3 średnie buraczki i zmiksować z 250 g twarogu, doprawić kuminem i solą. Papryki, ogórki, marchewkę i seler pokroić w słupki. Smarować naleśniki farszem, układac pokroijone waryzwa i zwijać ciasne rulony. POkroić jak sushi. Posypać sezamem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.