Kolorowe naleśniki
- Czas 3 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka pszenna | ok. 500 g |
mleko | 1 litr |
jajka | 3 |
brokuł | 1 malutki |
dynia | 1 malutka hokkaido |
buraki | 2-3 średnie |
serek twarogowy typu Bieluch | 750 g |
kurkuma | 1 łyżka |
koncentrat barszczu czerwonego | 50 ml |
spirulina | 2 łyżki |
kumin | do smaku |
gałka muszkatołowa | do smaku |
sól i pieprz do smaku | |
kolorowa papryka | 6-8 sztuk |
ogórki świeże | 4 |
marchew | 2 |
seler naciowy | 3-4 gałązki |
Przygotować ciasto miksując mleko z jajkami i mąką. To, ile mąki będzie potrzebne aby osiągnąć odpoweidnią gęstość zależy od typu mąki. Dzielimy gotowe ciasto na 3 częsli. Do jednej dodajemy 1 łyżkę kurkumy i miksujemy, do drugiej 50 ml koncentratu barszczu czerwonego, do trzeciej 1 lyżkę spiruliny w proszku (lub kieliszek spiruliny w płynie). W ten sposób mamy trzy rodzaje ciasta - każdy w inym kolorze. Smażymy naleśniki krótko aby nie straciły koloru. Przygotowujemy farsz. Zielony farsz: ugotowac na parze malutki brokuł, zmiksować z 250 g twarogu (najlepiej "bieluch") i doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Farsz żółty: malutką dynię hokkaido pokroić w plastry i upiec w piekarniku nagrzaym do 200 C. Zmiksować dynię z 250 g twarogu i doparwić gałką muszkatołową i solą. Farsz różowy: ugotowac lub upiec 2-3 średnie buraczki i zmiksować z 250 g twarogu, doprawić kuminem i solą. Papryki, ogórki, marchewkę i seler pokroić w słupki. Smarować naleśniki farszem, układac pokroijone waryzwa i zwijać ciasne rulony. POkroić jak sushi. Posypać sezamem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.