Koktajl z krewetek
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
świeże krewetki | 400 g |
sałata rzymska | 4 liście |
majonez (najlepiej domowy) | 5 czubatych łyżek |
sos pomidorowy | 5 łyżek |
sos Worcestershire | 2 łyżeczki |
chrzan | 2 łyżeczki |
sos Tabasco | |
sok z cytryny | |
pomidorki koktajlowe |
Koktajl z krewetek to słynna przystawka składająca się z gotowanych owoców morza w sosie Marie Rose tzw. koktajlowym, podawana w kieliszku do Martini. Przystawka zyskała popularność w latach 60' XX wieku, kiedy słynny brytyjski szef kuchni Fanny Cradock po raz pierwszy przyrządził to danie w telewizji.
Sałatę umyć, osuszyć, pokroić na drobne kawałki i umieścić w 4 kieliszkach do martini. Krewetki wrzucić do wrzątku. Gotować 2-3 minuty aż zmienią kolor na czerwony. Czas gotowania mierzy się od momentu kiedy woda znów zacznie się gotować. Od razu po ugotowaniu umieścić krewetki w misce z lodem. Ułożyć krewetki na sałacie. Wymieszać majonez, sos pomidorowy, sos Worcestershire, chrzan i tabasco. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Następnie każda porcję polać na środku sosem. Przyozdobić pomidorkami koktajlowymi i poszatkowanym szczypiorkiem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.