- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
świeże krewetki | 400 g |
sałata rzymska | 4 liście |
majonez (najlepiej domowy) | 5 czubatych łyżek |
sos pomidorowy | 5 łyżek |
sos Worcestershire | 2 łyżeczki |
chrzan | 2 łyżeczki |
sos Tabasco | |
sok z cytryny | |
pomidorki koktajlowe | |
Sałatę umyć, osuszyć, pokroić na drobne kawałki i umieścić w 4 kieliszkach do martini. Krewetki wrzucić do wrzątku. Gotować 2-3 minuty aż zmienią kolor na czerwony. Czas gotowania mierzy się od momentu kiedy woda znów zacznie się gotować. Od razu po ugotowaniu umieścić krewetki w misce z lodem. Ułożyć krewetki na sałacie. Wymieszać majonez, sos pomidorowy, sos Worcestershire, chrzan i tabasco. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Następnie każda porcję polać na środku sosem. Przyozdobić pomidorkami koktajlowymi i poszatkowanym szczypiorkiem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...