Kokosowa zupa z cukinii

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
cukinie 3
bulion warzywny pół litra
gałka muszkatołowa hojna szczypta
mleczko kokosowe 200ml
płatki kokosowe do dekoracji
ryż (niekoniecznie) pół szklanki
sól i pieprz
sok z 1 limonki
masło 2 łyżki
Wystarczy odrobina polotu aby zamienić zwykłą cukinię w egzotyczne danie.

Cukinie umyć, pokroić w kostkę. Podsmażyć lekko ma maśle. Wlać bulion i gotować do miękkości (ok. 10 minut). Zmiksować. Dodać mleczko kokosowe. Zagotować. Doprawić gałką, solą, pieprzem i sokiem z limonki. Ozdobić płatkami kokosowymi. Jeśli zupa ma być bardziej sycąca podawać z białym ryżem.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.