Kokosowa zupa z cukinii
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
cukinie | 3 |
bulion warzywny | pół litra |
gałka muszkatołowa | hojna szczypta |
mleczko kokosowe | 200ml |
płatki kokosowe | do dekoracji |
ryż (niekoniecznie) | pół szklanki |
sól i pieprz | |
sok z 1 limonki | |
masło | 2 łyżki |
Wystarczy odrobina polotu aby zamienić zwykłą cukinię w egzotyczne danie.
Cukinie umyć, pokroić w kostkę. Podsmażyć lekko ma maśle. Wlać bulion i gotować do miękkości (ok. 10 minut). Zmiksować. Dodać mleczko kokosowe. Zagotować. Doprawić gałką, solą, pieprzem i sokiem z limonki. Ozdobić płatkami kokosowymi. Jeśli zupa ma być bardziej sycąca podawać z białym ryżem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.