- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
cukinie | 3 |
bulion warzywny | pół litra |
gałka muszkatołowa | hojna szczypta |
mleczko kokosowe | 200ml |
płatki kokosowe | do dekoracji |
ryż (niekoniecznie) | pół szklanki |
sól i pieprz | |
sok z 1 limonki | |
masło | 2 łyżki |
Cukinie umyć, pokroić w kostkę. Podsmażyć lekko ma maśle. Wlać bulion i gotować do miękkości (ok. 10 minut). Zmiksować. Dodać mleczko kokosowe. Zagotować. Doprawić gałką, solą, pieprzem i sokiem z limonki. Ozdobić płatkami kokosowymi. Jeśli zupa ma być bardziej sycąca podawać z białym ryżem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...