Kokosowa zupa dyniowa
- Czas 40 min.
- Trudność
- Porcja dla
dojrzałą dynia | ok. 2 kg |
mleko | 1 szklanka |
wywar warzywny | 1 szklanka |
mleczko kokosowe | 1 mała puszka |
sól i pieprz | do smaku |
łuskane pestki dyni | 1/2 szklanki |
Ta aksamitna, łagodna zupa z orientalną nutą przekona do dyni nawet najbardziej opornych.
Dynię obrać i wydrążyć gniazdo nasienne. Miąższ pokroić w kostkę. W rondlu o grubym dnie zalać dynię mlekiem i wywarem. Gotować pod przykryciem aż dynia się rozgotuje. Zmiksować blenderem. Dodać mleczko kokosowe, sól, gałkę. Zagotować. Pestki uprażyć na suchej patelni. Podawać zupę posypaną pestkami.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.