Knedle z truskawkami
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki | 700 gram |
mąka pszenna | 350 gram |
jajka | 2 sztuki |
duże truskawki | 500 gram |
bułka tarta | 1/2 szklanki |
masło | 70 gram |
cukier, sól | do smaku |
Sezon na truskawki nie trwa wiecznie! Dlatego warto jeść te owoce również w wersji obiadowej.
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Jeszcze ciepłe obrać i rozgnieść przez praskę. Pozostawić do wystudzenia. Dodać mąkę, jaka, szczyptę soli i cukru. Truskawki umyć, pozbyć się szypułek i osuszyć. Każdą truskawkę obtoczyć w masie ziemniaczanej. W dużym garnku zagotować wodę. Knedle wrzucić na osoloną gotującą się wodę i gotować przez 2 minuty od momentu aż wypłyną. Bułkę tartą zrumienić na patelni. Dodać masło. Knedle podawać z bułką lub śmietaną.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.