- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki | 700 gram |
mąka pszenna | 350 gram |
jajka | 2 sztuki |
duże truskawki | 500 gram |
bułka tarta | 1/2 szklanki |
masło | 70 gram |
cukier, sól | do smaku |
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Jeszcze ciepłe obrać i rozgnieść przez praskę. Pozostawić do wystudzenia. Dodać mąkę, jaka, szczyptę soli i cukru. Truskawki umyć, pozbyć się szypułek i osuszyć. Każdą truskawkę obtoczyć w masie ziemniaczanej. W dużym garnku zagotować wodę. Knedle wrzucić na osoloną gotującą się wodę i gotować przez 2 minuty od momentu aż wypłyną. Bułkę tartą zrumienić na patelni. Dodać masło. Knedle podawać z bułką lub śmietaną.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...