Knedle z morelami
Najlepsze są te przygotowane w domu. Ale można je też zjeść wyśmienite w czeskich, austriackich czy węgierskich restauracjach.
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki | 700 g |
mąka pszenna | 350 g |
jajka | 2 |
morele | 500 g |
bułka tarta | 1/2 szklanki |
masło | 70 g |
sól i cukier | do smaku |
Ugotować obrane ziemniaki. Gorące przecisnąć przez praskę, wystudzić. Owoce rozkroić i usunąć pestki. Masę ziemniaczana wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, zrobić w niej dołek, wbić do środka jajka, dodać szczyptę soli i mąkę. Wyrobić ciasto. Uformować z ciasta grube wałki, pociąć na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placek. Na środku każdego placuszka kłaść morelę bez pestki, zawinąć ją w ciasto i utoczyć okrągłe knedle. Zagotować wodę w dużym rondlu. Dodać szczyptę soli. Knedle gotować dwie-trzy minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z cukrem i bułką tartą zrumienioną z masłem.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.