Knedle z macy
- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka macowa | 1 szklanka |
masło | 50g |
jajka | 3 |
sól i pieprz | |
natka pietruszki | pęczek |
Te, pochodzące z tradycji żydowskiej, kluseczki znakomicie pasują do rosołu i innych zup.
Jajka roztrzepać z ¾ szklanki wody. Wymieszać z mąką i zostawić na godzinę. Masło roztopić, dolać do ciasta. Natkę bardzo drobno posiekać, wymieszać z ciastem. Doprawić do smaku. Masa musi mieć bardzo wyrazisty smak. Być słona i pieprzna. Zwilżonymi dłońmi formować kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu ok. 15 minut. Podawać z rosołem albo do dań z sosami. Mąkę macową można kupić w sklepach koszernych ( W Warszawie przy synagodze na ul. Twardej) lub zrobić samemu, grubo mieląc macę.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.