- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
mąka macowa | 1 szklanka |
masło | 50g |
jajka | 3 |
sól i pieprz | |
natka pietruszki | pęczek |
Jajka roztrzepać z ¾ szklanki wody. Wymieszać z mąką i zostawić na godzinę. Masło roztopić, dolać do ciasta. Natkę bardzo drobno posiekać, wymieszać z ciastem. Doprawić do smaku. Masa musi mieć bardzo wyrazisty smak. Być słona i pieprzna. Zwilżonymi dłońmi formować kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu ok. 15 minut. Podawać z rosołem albo do dań z sosami. Mąkę macową można kupić w sklepach koszernych ( W Warszawie przy synagodze na ul. Twardej) lub zrobić samemu, grubo mieląc macę.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...