Kluski ziemniaczane (kluchy)

  • Czas 45 min.
  • Czas oczekiwania 15 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ziemniaki 1 kg
cebula 1 mała
mąka pszenna 4-5 łyżek
sól
jajko 1
na okrasę:
twaróg
skwarki
śmietana
cebulka zrumieniona na maśle
Dla wielu z nas jest to smak dzieciństwa. I choć z pewnością nie jest to ulubione danie dietetyków, czasami warto zapomnieć o diecie.

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych otworach razem z obrana cebulą. Umieścić masę na sicie nad miską i odstawić na 15 minut. Delikatnie zlać płyn z miski, skrobię, która zostanie na dole dodać do masy ziemniaczanej. Dodać jajko, mąkę malutką łyżeczkę soli i wymieszać. W szerokim rondlu zagotować wodę, osolić. Zanurzyć w we wrzątku metalową łyżkę, nabrać ziemniaczanego ciasta i zsunąć ciasto do wrzątku. Jeśli kluska dobrze się gotuje, kłaść na wrzątek następne. Jeśli pierwsza kluska się rozpadnie dodać do ciasta 2-3 łyżki mąki i ponowić próbę. Gotować kluski 3 minuty od wypłynięcia. Podawać okraszone skwarkami, cebulka zrumienioną na maśle, śmietaną, twarogiem lub dowolna kombinacją tych dodatków. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.