Kluski ziemniaczane (kluchy)
- Czas 45 min.
- Czas oczekiwania 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki | 1 kg |
cebula | 1 mała |
mąka pszenna | 4-5 łyżek |
sól | |
jajko | 1 |
na okrasę: | |
twaróg | |
skwarki | |
śmietana | |
cebulka zrumieniona na maśle |
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych otworach razem z obrana cebulą. Umieścić masę na sicie nad miską i odstawić na 15 minut. Delikatnie zlać płyn z miski, skrobię, która zostanie na dole dodać do masy ziemniaczanej. Dodać jajko, mąkę malutką łyżeczkę soli i wymieszać. W szerokim rondlu zagotować wodę, osolić. Zanurzyć w we wrzątku metalową łyżkę, nabrać ziemniaczanego ciasta i zsunąć ciasto do wrzątku. Jeśli kluska dobrze się gotuje, kłaść na wrzątek następne. Jeśli pierwsza kluska się rozpadnie dodać do ciasta 2-3 łyżki mąki i ponowić próbę. Gotować kluski 3 minuty od wypłynięcia. Podawać okraszone skwarkami, cebulka zrumienioną na maśle, śmietaną, twarogiem lub dowolna kombinacją tych dodatków.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.