Kluski z makiem
- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
łazanki | 5 szklanek |
mleko | 1500 ml |
mak | 1 szklanka |
rodzynki | 50 g |
orzechy włoskie | 50 g |
szuszone morele | 50 g |
sól | 1 szczypta |
Niektórzy nie wyobrażają sobie bez nich wigilijnej kolacji. Oto mój sposób na kluski z makiem.
Wypłukać mak na sitku i przelać duża ilością wrzątku. Osączyć i zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Rozpuścić miód, dodać mak i utrzeć. Dodać namoczone rodzynki, pokrojone orzechy włoskie i morele. Przełożyć masę do rondla i gotować 5 minut, cały czas mieszając. Zagotować mleko ze szczyptą soli, wrzucić łazanki i gotować do miękkości. Odcedzić, wystudzić i wymieszać z masą makowo-bakaliową.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.