- Czas 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
łazanki | 5 szklanek |
mleko | 1500 ml |
mak | 1 szklanka |
rodzynki | 50 g |
orzechy włoskie | 50 g |
szuszone morele | 50 g |
sól | 1 szczypta |
Wypłukać mak na sitku i przelać duża ilością wrzątku. Osączyć i zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Rozpuścić miód, dodać mak i utrzeć. Dodać namoczone rodzynki, pokrojone orzechy włoskie i morele. Przełożyć masę do rondla i gotować 5 minut, cały czas mieszając. Zagotować mleko ze szczyptą soli, wrzucić łazanki i gotować do miękkości. Odcedzić, wystudzić i wymieszać z masą makowo-bakaliową.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Chinkali, soczyste gruzińskie pierożki
- 10. Arbuz jak viagra
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...