Kluski śląskie
- Czas 1 godz. 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
ziemniaki | 1 kg |
jajka | 2 |
mąka ziemniaczana | 6 łyżek |
mąka pszenna | 2 łyżki |
sól | |
boczek | 200 g |
Mięciutkie, sprężyste kluseczki , genialnie nadają się do wszystkich dań z sosami. Mają dziurkę specjalnie stworzoną do tego, żeby zatrzymać w sobie jak najwięcej pysznego sosu. W najprostszej postaci podaje się je ze skwarkami z boczku.
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. W tym czasie pokroić boczek w kostkę i wysmażyć z niego skwarki. Ziemniaki obrać po ugotowaniu, a kiedy wystygną przepuścić przez maszynkę. Dodać jajka i obie mąki, posolić i szybko zagnieć ciasto. Utoczyć z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą spłaszczyć, pośrodku zrobić palcem dołek. Kluski wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować na średnim ogniu aż wypłyną na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć z wody. Podawać polane skwarkami z boczku.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.