Kluski śląskie

  • Czas 1 godz. 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
ziemniaki 1 kg
jajka 2
mąka ziemniaczana 6 łyżek
mąka pszenna 2 łyżki
sól
boczek 200 g
Mięciutkie, sprężyste kluseczki , genialnie nadają się do wszystkich dań z sosami. Mają dziurkę specjalnie stworzoną do tego, żeby zatrzymać w sobie jak najwięcej pysznego sosu. W najprostszej postaci podaje się je ze skwarkami z boczku.

Zobacz TOP 5 kuchni śląskiej

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. W tym czasie pokroić boczek w kostkę i wysmażyć z niego skwarki. Ziemniaki obrać po ugotowaniu, a kiedy wystygną przepuścić przez maszynkę. Dodać jajka i obie mąki, posolić i szybko zagnieć ciasto. Utoczyć z ciasta kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą spłaszczyć, pośrodku zrobić palcem dołek. Kluski wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować na średnim ogniu aż wypłyną na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, osączyć z wody. Podawać polane skwarkami z boczku.

Sprawdź inne przepisy na dania śląskie

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.