Kluski Dolnoślaskie mojej mamy

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 5 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
Ziemniaki najlepiej żółty typ Golden 1kg
mąka ziemniaczana 1/4 masy ziemniaczan
jajko 1
sól najlepiej morska 1/2 łyżeczki

Obierz i ugotuj ziemniaki utłócz na puree i zostaw do wystygnięcia,

gdy już będą chłodne utwórz razem zbitą okrągłą masę na desce i wykrój 

1/4 cześć i w to miejsce dodaj mąki ziemniaczanej (1/4 mąki na każdą ilości ziemniaków)

wbij jajko i dodaj sól, ugnieć wszystko razem na jednolitą masę dodaj tez odkrojoną 1/4 ziemniaków.

Rolój kulki wielkości orzecha włoskiego a w środku zrób palcem dziórkę.

Wrzuć na gotującą wodę i czekaj aż wypłyną.

Gotowe!

Podawaj z usmarzonymi skwareczkami z boczku i cebulką lub jakim kolwiek innym sosem :)

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.