Klopsiki zapiekane z kalafiorem

  • Czas 20 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
klopsiki mięsne gotowe 500 g
kalafior 1
masło 3 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
mleko 2% 1,5 szklanki
maslo do formy
gałka muszkatołowa pół łyżeczki
Parmezan tarty 50 g
sól i pieprz do smaku
Jeśli użyjesz gotowych klopsików z Ikei przyrządzisz to danie naprawdę szybko.

Klopsiki rozmrozić na parze lub w piekarniku. Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonym wrzątku (10 minut od zagotowania). W rondelku rozpuścić masło z mąką. Usmażyć jasną zasmażkę, dodać mleko energicznie mieszając rózgą i gotować sos około 5 minut. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Ułożyć klopsiki i różyczki kalafiora. Zlać sosem, posypać parmezanem. Zapiekać ok. 1o minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.