Klopsiki zapiekane z kalafiorem
- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
klopsiki mięsne gotowe | 500 g |
kalafior | 1 |
masło | 3 łyżki |
mąka pszenna | 3 łyżki |
mleko 2% | 1,5 szklanki |
maslo do formy | |
gałka muszkatołowa | pół łyżeczki |
Parmezan tarty | 50 g |
sól i pieprz do smaku |
Jeśli użyjesz gotowych klopsików z Ikei przyrządzisz to danie naprawdę szybko.
Klopsiki rozmrozić na parze lub w piekarniku. Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w osolonym wrzątku (10 minut od zagotowania). W rondelku rozpuścić masło z mąką. Usmażyć jasną zasmażkę, dodać mleko energicznie mieszając rózgą i gotować sos około 5 minut. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Ułożyć klopsiki i różyczki kalafiora. Zlać sosem, posypać parmezanem. Zapiekać ok. 1o minut w piekarniku nagrzanym do 200 C.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.