Klopsiki z mątwami i zielonym groszkiem

  • Czas 1 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
Mięso mielone z szynki wieprzowej 250 g
mięso mielone wołowe 250 g
Mątwa lub kalmary krojone 500 g
zielony groszek 200 g
cebula 2
pomidor 4
jajko 1
czosnek 3 ząbki
natka pietruszki 1 pęczek
czerstwa bułka 1
Mąka kukurydziana do panierowania kotlecików
oliwa do smażenia
Sól, cukier, pieprz, ostra papryka do smaku
woda 2 szklanki
migdały 100 g
Fantastyczna kombinacja owoców morza i mięsa. Danie rodem z Katalonii. Z braku mątw można użyć łatwiej osiągalnych kalmarów.

Ugotować groszek w osolonej i osłodzonej wodzie. Odcedzić, kiedy nie będzie jeszcze całkiem miękki. Zamoczyć bułkę w wodzie. Kiedy zmięknie odcisnąć. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać i drobno pokroić. Natkę drobno posiekać. Wymieszać oba rodzaje mięsa z bułką, jajkiem, połową posiekanej cebuli, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką, wyrobić masę rękoma. Doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować z mięsa kulki, panierować je w mące kukurydzianej, obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, przesmażyć pozostałą cebulę, dodać pomidory a następnie pokrojone mątwy lub kalmary, klopsiki i groszek, zalać wodą, doprawić solą, cukrem i ostrą papryką i gotować 15 minut mieszając od czasu do czasu. Migdały przesmażyć z solą na suchej patelni, posiekać. Posypać migdałami gotową potrawę. Klopsiki podawać z ziemniakami lub chlebem. 

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.