- Czas 1 godz.
- Trudność
- Porcja dla
Mięso mielone z szynki wieprzowej | 250 g |
mięso mielone wołowe | 250 g |
Mątwa lub kalmary krojone | 500 g |
zielony groszek | 200 g |
cebula | 2 |
pomidor | 4 |
jajko | 1 |
czosnek | 3 ząbki |
natka pietruszki | 1 pęczek |
czerstwa bułka | 1 |
Mąka kukurydziana do panierowania kotlecików | |
oliwa do smażenia | |
Sól, cukier, pieprz, ostra papryka do smaku | |
woda | 2 szklanki |
migdały | 100 g |
Ugotować groszek w osolonej i osłodzonej wodzie. Odcedzić, kiedy nie będzie jeszcze całkiem miękki. Zamoczyć bułkę w wodzie. Kiedy zmięknie odcisnąć. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać i drobno pokroić. Natkę drobno posiekać. Wymieszać oba rodzaje mięsa z bułką, jajkiem, połową posiekanej cebuli, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką, wyrobić masę rękoma. Doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować z mięsa kulki, panierować je w mące kukurydzianej, obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, przesmażyć pozostałą cebulę, dodać pomidory a następnie pokrojone mątwy lub kalmary, klopsiki i groszek, zalać wodą, doprawić solą, cukrem i ostrą papryką i gotować 15 minut mieszając od czasu do czasu. Migdały przesmażyć z solą na suchej patelni, posiekać. Posypać migdałami gotową potrawę. Klopsiki podawać z ziemniakami lub chlebem.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...