Klasyczne tiramisu
- Czas 15 min.
- Czas oczekiwania 4 godz.
- Trudność
- Porcja dla
jajka | 4 |
serek mascarpone | 500g |
cukier puder | 200g |
biszkopty (najlepiej firmy "San") | 2 opakowania |
mocna kawa | 1 szklanka |
likier amaretto lub brandy | 3 łyżki |
gorzkie kakao do dekoracji | 2-3 łyżki |
biszkopty (najlepiej firmy | 2 opakowania |
Ten włoski deser podbił cały świat. Aby go przygotować trzeba koniecznie użyć serka mascarpone, nie można go zastąpić żadnym innym.
Oddzielić żółtka od białek. Odłożyć 5 łyżek cukru, resztę zmiksować z żółtkami na gładką, puszystą masę. Dodać mascarpone, zmiksować. Wymieszać wystudzoną kawę z alkoholem. Ubić pianę z białek, w połowie ubijania dodając po łyżce odłożony cukier. Wmieszać delikatnie pianę do masy serowej. Przygotować płytkie, szerokie, naczynie. Zamaczać przez chwilę biszkopty w kawie i ułożyć warstwę na dnie naczynia. Następnie położyć warstwę serową i znów biszkopty. Zakończyć warstwą serową. Wstawić do lodówki na noc. Przed podaniem posypać wierzch deseru gorzkim kakao. Jak zrobić tiramisu krok po kroku:
http://www.smakizycia.pl/kuchnia/kuchnia-porady/tiramisu-krok-po-kroku/
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.