Klasyczne tiramisu

  • Czas 15 min.
  • Czas oczekiwania 4 godz.
  • Trudność
  • Porcja dla
jajka 4
serek mascarpone 500g
cukier puder 200g
biszkopty (najlepiej firmy "San") 2 opakowania
mocna kawa 1 szklanka
likier amaretto lub brandy 3 łyżki
gorzkie kakao do dekoracji 2-3 łyżki
biszkopty (najlepiej firmy 2 opakowania
Ten włoski deser podbił cały świat. Aby go przygotować trzeba koniecznie użyć serka mascarpone, nie można go zastąpić żadnym innym.

Oddzielić żółtka od białek. Odłożyć 5 łyżek cukru, resztę zmiksować z żółtkami na gładką, puszystą masę. Dodać mascarpone, zmiksować. Wymieszać wystudzoną kawę z alkoholem. Ubić pianę z białek, w połowie ubijania dodając po łyżce odłożony cukier. Wmieszać delikatnie pianę do masy serowej. Przygotować płytkie, szerokie, naczynie. Zamaczać przez chwilę biszkopty w kawie i ułożyć warstwę na dnie naczynia. Następnie położyć warstwę serową i znów biszkopty. Zakończyć warstwą serową. Wstawić do lodówki na noc. Przed podaniem posypać wierzch deseru gorzkim kakao. Jak zrobić tiramisu krok po kroku:

http://www.smakizycia.pl/kuchnia/kuchnia-porady/tiramisu-krok-po-kroku/

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.