Klasyczne guacamole

  • Czas 5 min.
  • Czas oczekiwania 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
awocado dojrzałe 2
czosnek 1 ząbek
sok z połówki limonki
cebula biała, słodka lub czerwona pół
zielona, ostra papryczka 1
kolendra, natka pietruszki lub szczypiorek posiekane 1 łyżka
pomidor 1
sól i pieprz do smaku
Meksykanie podają guacamole do wszystkiego. Proste, pyszne i zdrowe.

Awocado przekroić wzdłuż („południkowo”) na całej długości. Przekręcić połówki tak aby oddzielić miąższ od pestki.  Wyjąć miąższ, posiekać lub rozdrobnić widelcem. Natychmiast dodać sok z limonki. Dodać rozdrobniony czosnek, posiekaną drobno cebulę i posiekaną drobno paprykę. Wmieszać posiekane zioła. Przykryć folią miskę i wstawić do lodówki aby się przegryzło. W tym czasie usunąć skórkę, sok i pestki z pomidora. Miąższ pokroić drobniutko.  Wyjąć guacamole z lodówki, wmieszać pomidora dodać sól i pieprz do smaku. Podawać z grzankami, świeżym pieczywem lub tradycyjnymi meksykańskimi nachosami.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.