Klasyczne guacamole
- Czas 5 min.
- Czas oczekiwania 30 min.
- Trudność
- Porcja dla
awocado dojrzałe | 2 |
czosnek | 1 ząbek |
sok z połówki limonki | |
cebula biała, słodka lub czerwona | pół |
zielona, ostra papryczka | 1 |
kolendra, natka pietruszki lub szczypiorek posiekane | 1 łyżka |
pomidor | 1 |
sól i pieprz do smaku |
Meksykanie podają guacamole do wszystkiego. Proste, pyszne i zdrowe.
Awocado przekroić wzdłuż („południkowo”) na całej długości. Przekręcić połówki tak aby oddzielić miąższ od pestki. Wyjąć miąższ, posiekać lub rozdrobnić widelcem. Natychmiast dodać sok z limonki. Dodać rozdrobniony czosnek, posiekaną drobno cebulę i posiekaną drobno paprykę. Wmieszać posiekane zioła. Przykryć folią miskę i wstawić do lodówki aby się przegryzło. W tym czasie usunąć skórkę, sok i pestki z pomidora. Miąższ pokroić drobniutko. Wyjąć guacamole z lodówki, wmieszać pomidora dodać sól i pieprz do smaku. Podawać z grzankami, świeżym pieczywem lub tradycyjnymi meksykańskimi nachosami.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.