Śmietankę i mleko wlewamy do garnka. Laskę przekrajamy na pół i jej wnętrze umieszczamy dodajemy do płynów. Wsypujemy cukier. Mieszamy. W międzyczasie żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Kiedy płyny będą miały około 90C zdejmujemy je z ognia i dodajemy żelatynę. Energicznie mieszamy, aby pozbyć się grudek. Garnek odstawić do ostygnięcia, a kiedy całość będzie tężała przelać do mniejszych miseczek i wstawić do lodówki na około 3-4 godziny.
- Czas 5 godz.
- Trudność
- Porcja dla
śmietanka 36 | 350 ml |
mleko pełnotłuste | 400 ml |
cukier | 150 g |
laska wanilii | 1 szt |
żelatyna | 4 łyżeczki |
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...