- Czas 10 min.
- Trudność
- Porcja dla
masło „extra” (min. 82% tłuszczu), bardzo świeże | 1 kostka |
Do rondla o grubym dnie włożyć masło i roztapiać na małym ogniu. Na wierzchu zbierać się będzie biała piana, którą należy cierpliwie zbierać łyżką z powierzchni. (Piany nie wyrzucamy – można jej użyć, na przykład do doprawienia zupy.) Czynność powtarzać tak długo, aż powierzchnia będzie wolna od piany. Jeśli użyjemy kilograma masła może to trwać do dwóch godzin. Gdy piana przestanie wypływać, wyłączyć ogień i zaczekać 10-15 minut. Potem delikatnie zlać masło do naczynia, uważając aby go nie wstrząsać – na dnie jest jeszcze warstwa białka. Zlewamy tylko żółty tłuszcz. Można też zlać masło przez płótno lub poczwórnie złożoną gazę.
Masło klarowane należy przechowywać w zamkniętym naczyniu, w chłodnym miejscu. Po ostygnięciu zmienia konsystencję z płynnej na stałą, przypominającą konsystencję smalcu. Ma bardzo wysoka temperaturę dymienia, znakomicie nadaje się więc do smażenie wszelkich potraw. Ma też charakterystyczny lekko orzechowy aromat.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...