Kladdkaka szwedzkie ciasto czekoladowe

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
masło 50 g
olej 50 ml
jajka 2
cukier 180 g
cukier trzcinowy 70
zpach waniliowy 1 łyżeczka
lub domowy cukier waniliowy 2 łyżki
czekolada 50 g
kakao ciemne 5 łyżek
mąka 150 g
proszek do pieczenia 2łyżeczki
bułka tarta i masło do formy
To ciasto ma trzy najważniejsze zalety: jest szybkie, tanie i pyszne.

Masło i olej stopić w garnuszku. Jajka utrzeć z oboma rodzajami cukru, łyżeczką ekstraktu wanilii i szczyptą soli. Dodać kakao oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wmieszać pokrojoną czekoladę. Tortownicę o średnicy ok. 23 cm lub mała blaszkę posmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 150 C. Wlać ciasto do blaszki. Wstawić ciasto i piec 30 min. (Uwaga: nie dłużej! Tuż po wyjęciu z piekarnika wydaje się, że ciasto jest surowe, ale kiedy zastygnie, będzie takie, jak trzeba).

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.