- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
masło | 50 g |
olej | 50 ml |
jajka | 2 |
cukier | 180 g |
cukier trzcinowy | 70 |
zpach waniliowy | 1 łyżeczka |
lub domowy cukier waniliowy | 2 łyżki |
czekolada | 50 g |
kakao ciemne | 5 łyżek |
mąka | 150 g |
proszek do pieczenia | 2łyżeczki |
bułka tarta i masło do formy | |
Masło i olej stopić w garnuszku. Jajka utrzeć z oboma rodzajami cukru, łyżeczką ekstraktu wanilii i szczyptą soli. Dodać kakao oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wmieszać pokrojoną czekoladę. Tortownicę o średnicy ok. 23 cm lub mała blaszkę posmarować masłem, oprószyć bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 150 C. Wlać ciasto do blaszki. Wstawić ciasto i piec 30 min. (Uwaga: nie dłużej! Tuż po wyjęciu z piekarnika wydaje się, że ciasto jest surowe, ale kiedy zastygnie, będzie takie, jak trzeba).
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...