Kitri, czyli ryż z soczewicą i warzywami

  • Czas 45 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
czerwona soczewica 200 g
ryż jaśminowy lub basmati 250 g
klarowane maslo lub olej 3 łyżki
kalfior pół
mielony kumin 2 łyżki
pomidory 4
starty świeży imbir 2 łyżki
papryczka chili 1-2
kurkuma 2 łyżeczki
cebula 1
woda półtora litra
sól 1 łyżeczka
ziemniaki 4-5
sok z cytryny 3 łyżki
masło 2 łyżki
czarny pieprz pół łyżeczki
„Miseczka kitri i odrobina jogurtu są ucztą biedaka, nadającą się dla króla” powiedział hinduski mędrzec. Rzeczywiście to bardzo pyszny i wartościowy posiłek.

Kalafior umyć i pokroić w kosteczkę, pomidory obierać  ze skórki i pokroić w kosteczkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę. Cebulę obierać i drobno posiekać. W rondlu o grubym dnie podgrzać klarowane masło. Dodać cebulę i imbir oraz chili jeśli używamy. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone ziemniaki i kalafiora. Smażyć mieszając, kilka minut aż warzywa zrobią się złote. Dodać ryż i soczewicę. Mieszając smażyć kilka sekund. Dodać kumin, sól i kurkumę, wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut, dodać pomidory i gotować jeszcze 15 -20 minut aż soczewica będzie zupełnie miękka.  Gdy soczewica jest miękka a ryż wchłonął cała wodę zdjąć potrawę z ognia, dodać masło i sok z cytryny delikatnie mieszając widelcem. Podawać na gorąco.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.