- Czas 45 min.
- Trudność
- Porcja dla
czerwona soczewica | 200 g |
ryż jaśminowy lub basmati | 250 g |
klarowane maslo lub olej | 3 łyżki |
kalfior | pół |
mielony kumin | 2 łyżki |
pomidory | 4 |
starty świeży imbir | 2 łyżki |
papryczka chili | 1-2 |
kurkuma | 2 łyżeczki |
cebula | 1 |
woda | półtora litra |
sól | 1 łyżeczka |
ziemniaki | 4-5 |
sok z cytryny | 3 łyżki |
masło | 2 łyżki |
czarny pieprz | pół łyżeczki |
Kalafior umyć i pokroić w kosteczkę, pomidory obierać ze skórki i pokroić w kosteczkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę. Cebulę obierać i drobno posiekać. W rondlu o grubym dnie podgrzać klarowane masło. Dodać cebulę i imbir oraz chili jeśli używamy. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojone ziemniaki i kalafiora. Smażyć mieszając, kilka minut aż warzywa zrobią się złote. Dodać ryż i soczewicę. Mieszając smażyć kilka sekund. Dodać kumin, sól i kurkumę, wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 10 minut, dodać pomidory i gotować jeszcze 15 -20 minut aż soczewica będzie zupełnie miękka. Gdy soczewica jest miękka a ryż wchłonął cała wodę zdjąć potrawę z ognia, dodać masło i sok z cytryny delikatnie mieszając widelcem. Podawać na gorąco.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...