- Czas 20 min.
- Trudność
- Porcja dla
małe ogórki gruntowe | 1 kg |
koper | gałązka |
liście wiśni | kilka |
liść chrzanu | 1 |
korzeń chrzanu | 1 |
ząbki czosnku | 2 |
sól | 2 płaskie łyżki/1l w |
Umyć ogórki, ułożyć je w kamiennym garnku lub ciasno w słoikach. Dodać liście – tych wiśniowych naprawdę warto poszukać, sprawią, że ogórki będą jędrne i chrupiące – korzeń chrzanu i czosnek. Zagotować wodę z solą. Ostudzić. Ciepłą zalewą zalać ogórki. Przykryć talerzykiem i obiążyć go kamieniem lub słoikiem z wodą.
Ogórki z słoikach zalać gorącą zalewą, zakręcić i odwrócić.
UWAGA: Do kiszenia ogórków można używać wyłącznie soli niejodowanej („kujawskiej“) i ogórków „kwaszeniaków“ czyli gruntowych o chropowatej skórce.
Najpopularniejsze wpisy
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...