Każdy liść winorośli musi być nieskazitelny , ja zrywam sama z moich winogron .
Każdy myjemy i osuszamy .
Słoiki wyparzamy .
Do każdego słoika wkładamy po 2 ząbki czosnku , po kawałku chrzanu takim 3cm lub większym i kwiat kopru , wsypujemy gorczycę po szczypcie .
Liście układamy sobie jeden na drugim po 9 szt na słoik sredniej wielkości , zwijamy w rulon , jeśli są za duże to tak jak gołąbki , umieszczamy w słoikach .
Wodę mieszamy z solą i zalewamy każdy słoik do pełna .
Odstawiamy do ciepłego miejsca na 3 dni , jak woda zmętnieje i pojawi się biały osad , wynosimy do zimnej piwnicy .
Liście te można faszerować , na milion sposobów ,można też faszerować i grillować , polecam każdemu , tanie wykonanie ,a w zimie zachwycamy swoich gosci wykwintnym daniem ;D A jak wiadomo liście nas nic nie kosztują , ja jeszcze robię w zalewie octowej ;D