Kiszone cytryny
- Czas 15 min.
- Trudność
- Porcja dla
ekologiczne, niewoskowane cytryny | 5 |
sok z cytryny | z 3 szt. |
gruboziarnista sól | kilka łyżek |
liść laurowy | 2 |
Kiszone cytryny to przysmak kuchni arabskiej i izraelskiej. Podkręcają smak duszonych mięs i warzyw. Cieniutko pokrojone można dodawać do sałatek. Ich smak kocha się lub nienawidzi.
Wyszorowane cytryny poprzekrawać na cztery części tak, aby ćwiartki były połączone u podstawy. Ponacierać obficie solą od wewnątrz. Włożyć cytryny do słoika, po każdej przesypując solą. Cytryny powinny być ciasno upchnięte w słoiku. Posypać solą z wierzchu. Z boku wsunąć listki laurowe. Wlać sok z cytryn, dopełnić przegotowaną wodą. Cytryny przycisnąć, tak, by były zanurzone. Zakręcony szczelnie słoik odstawić w chłodne miejsce. Cytryny są gotowe po miesiącu.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.