Kisiel żurawinowy
- Czas 25 min.
- Trudność
- Porcja dla
zurawina | 300 g |
miód | 1/4 szklanki |
mielone goździki | 1/4 łyżeczki |
mąka ziemniaczana | 1,5 łyżki |
Kilka listków melisy cytrynowej do dekoracji | |
śmietanka 30% | 1/2 szklanki |
cukier waniliowy | 2 łyżeczki |
Ma piękny kolor, bajeczny smak i jest samych zdrowiem. Grzechem byłoby żądać więcej.
Mąkę wymieszać z 1/4 l zimnej wody. Żurawiny umyć, przetrzeć przez sito. Przecier połączyć z goździkami i miodem. Skórki przetartych żurawin zalać 3 szklankami wrzącej wody. Gotować 10 minut. Przecedzić. Dolać mąkę wymieszaną z wodą zagotować. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić. Dodać przecier (w ten sposób, nie gotując przecieru, zachowujemy wszystkie witaminy). Podawać z owocami w cukrze lub ubitą śmietanką.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.