- Czas 25 min.
- Trudność
- Porcja dla
zurawina | 300 g |
miód | 1/4 szklanki |
mielone goździki | 1/4 łyżeczki |
mąka ziemniaczana | 1,5 łyżki |
Kilka listków melisy cytrynowej do dekoracji | |
śmietanka 30% | 1/2 szklanki |
cukier waniliowy | 2 łyżeczki |
Mąkę wymieszać z 1/4 l zimnej wody. Żurawiny umyć, przetrzeć przez sito. Przecier połączyć z goździkami i miodem. Skórki przetartych żurawin zalać 3 szklankami wrzącej wody. Gotować 10 minut. Przecedzić. Dolać mąkę wymieszaną z wodą zagotować. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić. Dodać przecier (w ten sposób, nie gotując przecieru, zachowujemy wszystkie witaminy). Podawać z owocami w cukrze lub ubitą śmietanką.
Najpopularniejsze wpisy
- 1. Jak odróżnić zabójczego muchomora od przepyszne...
- 2. Podział tuszy wołowej
- 3. Ile gramów płynnego miodu jest w łyżce, czyli n...
- 4. Zapraszamy na nasz fanpage
- 5. Ciasto na naleśniki
- 6. Made by Zuzia
- 7. Rosół Pho
- 8. Makaron z prawdziwkami po włosku
- 9. Arbuz jak viagra
- 10. Najlepsze lody w Warszawie!
Wydarzenia
-
Filozofia mądrego gotowania w zgodzie z naturą, wyjątkowa architektura, zaskakujący design, lokal...
-
Spółka Smaki Życia oświadcza:
-
Czy wiemy, jaki jest współczesny smak Berlina? Jeśli nie, to od 17 do 29 października będzie możn...
-
Pierwsze dni jesieni kojarzą się nieodmiennie z kwitnącymi wrzosami. Ale czy wszystkie rośliny, ...
Śladami smaków
-
Tłuściutkie, chrupiące, obrzydliwie smakowite. Trudno powiedzieć, kto dokładnie wymyślił frytki. ...
-
Choć ludzkość znała i uprawiała arbuzy już półtora tysiąca lat przed naszą erą do Europu trafiły ...