Kimchi

  • Czas 30 min.
  • Czas oczekiwania 10 dni
  • Trudność
  • Porcja dla
Kapusta pekińska 1 główka
czosnek 1 główka
papryczka chili 1
czarna rzepa lub rzodkiew lodowa 2 duże
swiezy imbir 5-centymetrowy kawał
na solankę:
1 łyżka soli na litr wody
Choć nasza kiszona kapusta nie ma sobie równych można wypróbować i ten przepis. Ma 3 tysiące lat!

Przygotować solankę. Zanurzyć w niej całą (lub pokrojoną na części) główkę kapusty na 3 dni. Po 3 dniach opłukać dokładnie w niechlorowanej wodzie. Przygotować pastę z utartych: rzepy, imbiru, czosnku i chilli. Doprawić solą. Liście kapusty przełożyć cienkimi warstwami pasty. Włożyć kapustę do naczynia. Obciążyć. Po 7 dniach jest gotowa. Należy ją włożyć do zamkniętego pojemnika  i przechowywać w lodówce. Pokroić przed podaniem na dowolne kawałki.

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.