Kimchi
- Czas 30 min.
- Czas oczekiwania 10 dni
- Trudność
- Porcja dla
Kapusta pekińska | 1 główka |
czosnek | 1 główka |
papryczka chili | 1 |
czarna rzepa lub rzodkiew lodowa | 2 duże |
swiezy imbir | 5-centymetrowy kawał |
na solankę: | |
1 łyżka soli na litr wody |
Choć nasza kiszona kapusta nie ma sobie równych można wypróbować i ten przepis. Ma 3 tysiące lat!
Przygotować solankę. Zanurzyć w niej całą (lub pokrojoną na części) główkę kapusty na 3 dni. Po 3 dniach opłukać dokładnie w niechlorowanej wodzie. Przygotować pastę z utartych: rzepy, imbiru, czosnku i chilli. Doprawić solą. Liście kapusty przełożyć cienkimi warstwami pasty. Włożyć kapustę do naczynia. Obciążyć. Po 7 dniach jest gotowa. Należy ją włożyć do zamkniętego pojemnika i przechowywać w lodówce. Pokroić przed podaniem na dowolne kawałki.
Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.