Kiełbasa w piwie z grzankami serowymi

Kiełbasę w sosie serwujemy z grzankami z serem. I patrzymy zachwyceni w oczy biesiadników, którym mowę odjęło ze wzruszenia.

  • Czas 30 min.
  • Trudność
  • Porcja dla
jasne piwo (na przykład ciechanowskiego, choć ono z Mazowsza) 2 butelki
ziarna jałowca 2
ziele angielskie 2
liść laurowy 1
goździki 2
duża cebula 1
chleb razowy 4 kromki
sól i pieprz
sok z jednej cytryny
kwaśna śmietana 1 kubek
dobra kiełbasa 600 g
chleb wiejski 4 kromki
małe ząbki czosnku 4
ser welski 200 g
Fantastyczne danie kuchni warmińsko-mazurskiej. Niedrogo i treściwie!

Piwo podgrzewamy w garnczku, dodając do niego jałowiec, ziele angielskie, listek laurowy oraz goździki. Gdy już sobie ładnie wrze, wkładamy kiełbasę i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją, natomiast do piwa wkładamy posiekaną cebulę, a po paru minutach – pokruszony chleb razowy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Miksujemy sos, aby uzyskał gładką konsystencję, a następnie dodajemy śmietanę.

Do gorącego sosu wkładamy kiełbasę. Kromki chleba smarujemy czosnkiem przetartym przez praskę i kładziemy na każdą po dość grubym kawałku sera welskiego. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 10 minut.


Przepis pochodzi z książki Magdy Gessler - "Smaczna Polska"

Przepis pochodzi ze strony Smaki Życia.